Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Кіборг Вадим Ваврищук: «З капеланом Олександром у нас була впевненість»

Андрій ГНАТЮК

Торік 3 березня, ще до анексії Криму й початку АТО, Вадим прийшов у військкомат. Каже, не міг сидіти склавши руки у званні офіцера. Згодом його викликали і відправили на фронт.

Воював у Пісках, а в донецькому аеропорту керував обороною диспетчерської вежі.

13 січня отримав контузію. Того дня його евакуйовували під обстрілами.

Вадим постійно підтримував зв’язок із друзями. Рідним майже нічого не розповідав. Мама взагалі не знала, де воює син. Зайти на оборону донецького летовища Вадим із хлопцями мали за честь. Зміцнюватися духом допомагало те, що захисники постійно були оточені ворогом.

Вадимові Ваврищуку підпорядковувалися 22 бійці. Серед них – капелан Олександр із Одеси, духовна опора.

– Підтримка капелана була для всіх суттєвою. Ми дуже вдячні отцю Олександру. До речі, мене контузило, а йому осколками бетону порізало лице одним пострілом із танка. І нас разом вивозили.

Він заїхав перед Новим роком. У перший день було не до нього. Він заїхав 30 числа, коли в нас була ротація. З ним зустрічали Новий рік, і Різдво. Досі упродовж 40 літ у мене ще не було таких Нового року і Різдва. А вже наступного дня я розселив людей, ми розподілили службу і в нас утворився невеличкий штаб: я, лікар і капелан, якщо це можна назвати штабом. Ми більше з капеланом познайомилися, він завжди перебував біля мене. І якось у мене з’явилась упевненість у тому, що з нами Бог і з нами нічого не трапиться. Так, за весь час, коли я там перебував, у нас було 11 «трьохсотих», тобто поранених, але я не втратив жодного бійця. Ми ж потрапляли під досить потужні обстріли, в нас були бої по 4–4,5 години, і нас обстрілювали з чотирьох сторін постійно.

От я вам казав, що в нас було 22 людини разом із капеланом. Такими силами досить тяжко стримувати оборону, але все одно була впевненість, що нічого з нами не буде страшного, нічого з нами не буде поганого. Знаєте, як рука Божа, як такий ковпак невидимий, який нас захищає.

І я хотів би сказати з особистого досвіду: я не знаю, як хто до цього ставиться, але багато моїх товаришів повірили – якщо не в Бога, то в щось вище, що є над нами. І, мабуть, це було б дуже правильно, щоби в кожному військовому підрозділі був капелан. Повірте, там ця підтримка просто необхідна, вона дійсно не дає опустити руки в певний момент і сказати: все, я більше не можу, все одно це ні до чого доброго не приведе. Він завжди своїм словом, цитатою з Біблії не просто нас підтримував, він нас наче заряджав такою якоюсь енергією, що не передати словами.

– А до того Ви вірили?

– Не можу сказати, що до того я був настільки віруючим. Не дотримувався посту, грішив, церкву відвідував рідко. А коли йшов на Схід, мені мій швагро подарував – він на мені завжди, я його завжди ношу – браслет із афонського монастиря. На ньому 33 вузлики, кожен вузлик – це молитва, 33 молитви монаха. Нам роздавали теж волонтери натільні хрести.

Знаєте, я не скажу, що там у що хоч повіриш. Усе-таки ми християни і віруємо в Ісуса Христа. Мені пощастило: в мене був Саша, в мене був капелан отець Олександр.

24 вересня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо