Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Роздуми

Вибрані

Віталій КЛІМЧУК

Не так давно українці визначили сто імен земляків різних часів, які достойно творили й увійшли в історію нашої держави. Поряд із Григорієм Сковородою та Ярославом Мудрим стоять імена Лесі Українки, Богдана Хмельницького і навіть однофамільця Тараса – Андрія Шевченка, що творив славні сторінки не пером, а вправними футбольними ногами. Всі ці люди – вибрані з-поміж інших українців за фактом їх діяльності. Кращі з кращих. Такому вибору передували всенародні обговорення, диспути, визначення рейтингів тощо. Нація гордиться такими земляками і закликає наслідувати їх життєвий приклад. Саме вони були покликані для творення конкретної місії, призначеної Всевишнім, і з успіхом з нею справились.

Багато хто і з «нині здраствуючих» не проти вписатися власним іменем в історію держави і виборює всіма силами привабливе місце під сонцем. Чомусь прийнято гадати, що найближче до джерел тепла і світла знаходяться владці. Їм буцімто і всі земні блага ідуть до рук легко та у великій кількості, ось тільки треба постаратись опинитися в певний час у потрібному місці.

Чим не ідеальний шанс для кожного мрійника час виборів у владні структури держави? Час диктує свідомості таких активістів потребу бути покликаними до вирішення вельми важливих справ. Бо хто ж як не я? Кому ж як не мені зайняти почесне місце за святковим столом?

Притчу про весільну гостину Ісус закінчує словами: «Бо багато покликаних, та мало обраних» (Мф. 22:14). Цими словами Спаситель хоче донести до всіх слухачів важливу вістку, що всі ми покликані, запрошені Богом до вічного щастя. Це запрошення небесний Отець дає кожному з нас, даруючи нам найперше життя і безсмертну душу. Другим знаком, який потверджує це запрошення, є момент нашого хрещення, особисте прийняття цього Божого запрошення до вічного щастя з Ним. А вже від людини залежить, чи вона використає це запрошення і виконає умови, щоб стати учасником вічного життя у Божому Царстві. Вибір вічного життя і щастя відбувається не лише у хвилину смерті, а під час земного життя, через добре виконання всіх наших обов’язків у дусі віри і любові.

Сучасники готові тлумачити цю істину досить прямолінійно і банально просто. Якщо, мовляв, мене обрано людьми до органу влади, я не тільки покликаний, а й вибраний. Хто сумнівається – ось, прошу зазирнути в депутатське посвідчення.

Однак реалії людського життя потверджують правдивість слів Христа, що мало є вибраних, мало є тих людей, котрі вибирають життя і щастя з Богом, котрі ставлять на перше місце добро душі, а не добро тіла і земне щастя. Навіть ті, котрі вірують в Бога, часто віддають перевагу земним цінностям, людському щастю, бо його прояви і плоди можна побачити, відчути на собі. А те невидиме, духовне добро важче розпізнати, побачити, відчути на собі, бо над ним треба більше працювати, щоб його отримати і переконатися в правдивому існуванні. Тому багато людей бажають іти короткою і простою дорогою до щастя, навіть якщо воно тимчасове і неправдиве.

Біблія навчає, що наші добрі діла, наша віра і покаяння не є причиною для того, щоб Господь вибрав нас, але є плодом, результатом і доказом того, що ми обрані Богом. Багато місць у Писанні виясняють ці відносини між Божим обранням і нашими ділами. У Євангелії від Йоана (15:16) Ісус каже, що Він вибрав нас не тому, що ми показали плоди, але тому, що повинні піти і приносити плоди. Апостол Павло пише в Посланні до ефесян (1:4), що Бог обрав нас не через нашу святість, але «щоб ми були святі й непорочні перед Ним». Він також пише: «бо ми – Його творіння, створені у Христі Ісусі на добрі діла [а не «завдяки”], які Бог наперед приготував, щоб ми виконували».

Отже, це не тільки повчання про те, що ми вибрані на добрі діла, але й виразний доказ того, що ці діла Бог приготував для нас.

«…Віддавайте кесареве кесареві, а Боже – Богові» (Мф. 22:21).

Ісус віддає кесареве – кесареві… Першим проявом законослухняності Ісуса – Божого Сина для державних установ були великі зусилля Його батьків, пов’язані з дорогою до Віфлеєма, щоб записати Його, згідно з наказом кесаря Августа. Ісус із Назарета трудиться до 30 років тихою працею, сплачує податки… Євангеліє представляє нам і такий вимір земного життя Спасителя.

Для того, однак, щоб наслідувати Ісуса, потрібно не забути віддавати Богові те, що належить Богові: відзначати святковий день, присвячувати час для особистого та родинного спілкування з Ним у молитві, йти в любові за голосом сумління, у якому Він сам говорить…

Можливо, саме через занедбання належних особистих стосунків зі Всевишнім згодом порушується громадський порядок, виникає неспокій у суспільстві… Коли, отже, помічаємо, як багато справ у суспільних відносинах потребує негайних перемін – варто починати з себе самого: в дусі любові ревніше віддавати Богові Йому належні послух та хвалу.

Ми давно говоримо про те, що суспільство потребує якісних змін, та інтуїтивно відчуваємо, що лежать вони у площині духовності. А Божі Закони якраз і покликані чітко формувати правильний життєвий світогляд, без фальші й корисливого підтексту. Як це не прикро, але мусимо констатувати факт, що покликані кандидатури на вибори переслідують виконати зовсім не пункти закону Творця, а власного бізнес-плану або ж того, хто його фінансує.

А вибираємо достойних теж не ми. Вибраних, як казав Ісус, мало. І кого вибрав Творець, той і служить вірою та правдою суспільству. А якщо ж узявся прислуговувати власним меркантильним інтересам, то є яскравим прикладом кари Господньої за наші неперебірливі смаки і земні гріхи аж до повного визрівання свідомості виборців до істинних життєвих цінностей.

15 вересня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо