Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета На наш погляд

ЗА КОГО ГОЛОСУВАТИМЕ ПРЕПОДОБНИЙ СЕРАФИМ САРОВСЬКИЙ?

Преподобний Серафим Саровський12 вересня в управлінні Волинської єпархії Київського Патріархату відбулася чергова прес-конференція, на якій, поряд із кількома важливими питаннями релігійного життя Волині, порушувалася гостра суспільна проблема – використання передвиборчими технологіями релігійного фактору.

Минулого року суспільство малосумну нагоду спостерігати, як окремі політики грубо використовують Церкву задля бажання будь-якою ціною прихилити до себе виборців. Тоді ж українців неприємно вразили й дії деяких ієрархів і священнослужителів УПЦ Московського Патріархату, які, забувши про справжнє призначення Церкви Божої й свою священичу місію, свідомо чи несвідомо стали співучасниками злочинних вчинків та інструментом московської імперської політики.

Оприлюднюючи позицію єпархіального управління та єпископа Луцького й Волинського Михаїла зокрема щодо цього явища, прес-секретар єпархії протоієрей Віталій Собко зазначив, що перед майбутніми парламентськими виборами, ми вкотре не здивуємося намірам політиків використовувати релігійний фактор. Але чи можна спробувати сподіватися, що Московський Патріархат в Україні змінить свою позицію? Адже, як кажуть, розумна людина вчиться на власних помилках, а мудра – на чужих. На жаль, швидше за все, такої зміни принципів не відбудеться. Та й чи легко злодієві віддати вкрадене, а яничарові – перекреслити самого себе?..

Віднедавна українці оглядають з центральних телеканалів передвиборчу рекламу партії «Союз», яка виявляє її сприяння паломництву мешканців переважно східних міст України до привезених із Росії мощей преподобного Серафима Саровського. Ця благодійність, відповідно до реклами, здійснюється з благословення Патріарха Московського Алексія та митрополита Володимира (Сабодана). «Підтекст-заклик цієї реклами вочевидь має бути таким: „Усі святі, на вибори!“», – підкреслив прес-секретар. «Виходить, що маємо справу з чимось страшнішим, ніж проросійська політиказа посередництвом Московського Патріархару. Йдеться вже про неприховане блюзнірство, яке може серйозно негативно вплинути на християн-українців. Йдеться про намагання знецінити, заплямувати святе скороминучими суспільними пристрастями. Йдеться про брутальне використання святині – посередниці Божої благодаті – як важеля іноземного політичного впливу. І це ще за півроку до виборів!..»

Преподобний Серафим, безумовно, не в захопленні від того, аби бути головним героєм передвиборчого рекламного ролика партії «Союз». Більше того, він, напевно, дивується: чому українські «політики-патріоти» віддають перевагу не забутим ними українським святиням, а йому,російському святому? Чому партія, яка так активно долучається до відродження духовності, не проспонсорує, наприклад, реставрацію й популяризацію Холмської чудотворної ікони Богоматері? Ось Олена Романюк, мистецтвознавець Музею Волинської ікони, де знаходиться ікона,стверджує, що завершення реставрації, створення належних умов охоронної та протипожежної безпеки тощо – потребує значних затрат і коштів, яких музей немає. «Парадокс: реставратор Анатолій Квасюк, працюючи над найдавнішою Богородичною візантійською іконою константинопольського письма (яких у світі всього декілька), одержав протягом 5 років лише понад 2 тиячі гривень. І це тоді, коли кожен неправильний крокв процесі реставрації наражає його на кримінальну відповідальність», – підкреслює мистецтвознавець.

Не хочеться вірити, однак схоже, що це початокнової, тонко прорахаваної російської релігійно-політичної тактики, де головними дійовими особами будуть не стільки проросійські ієрархи, як у минулому, скільки російські святині. Вже їм, згідно з планами московських великодержавно-церковних стратегів, побожні українці не відмовлять...

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 9 (10)

27 вересня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо