Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Волинські ікони

Ікона «Божа Матір Пілганівська»

Ікона «Божа Мати Пілганівська»
Олена Дармовіс, краєзнавець

Образ «Божа Матір Пілганівська». Храм Архістратига Михаїла в с. Промінь (Пілганів) Луцького районного деканату. 

Ще кілька років тому на ньому можна було розгледіти тільки обриси Богородиці, нині образ постає перед нами у всій красі. Крім зображення Діви Марії з Ісусом на руках по боках ікони є невеликі так звані клейма. Очевидно, вони розповідають про події, які відбулись у цьому селі. 

Поява ікони у храмі овіяна легендами. Старші люди розказують те, що почули від батьків чи дідів. Одного разу чоловік пас худобу біля річки Чорногузка і раптом побачив на воді образ Божої Матері та почув голос: «Тоді Я до вас прийду, як буде кривава річка через село йти». Наляканий і схвильований, побіг він до людей. Приходили священики з парафіянами із різних сіл, хотіли забрати чудесний образ у свої храми. Ікона ж або зникала, коли до неї підступали, або з церкви поверталась на те ж місце. І тільки коли пілганівці принесли її у Михайлівський храм – вона там залишилася. За іншими переказами, слова Богородиці люди почули у церкві. Ніхто не може пояснити значення тих слів. Лякають вони людей, але водночас і вселяють віру, що Матір Божа була й буде Заступницею і храму цього, і всього села.

Ікону розташовано на спеціальній підставці, прикріпленій до стіни. Розмір 1,7х1 м, оздоблена чеканкою. Підпис на іконі свідчить про те, що її виготовлено на замовлення Дмитра та Параскеви Дармовісів. Її стан, зміст житійних клейм свідчать про історичну цінність та підтверджують перекази про чудотворення. Божа Матір сповнена реальної краси. Іконописець змалював образ матері, близький кожному щирістю і людяністю. 

Про «чудеса пулконовські» згадував у своєму заповіті письменник і громадський діяч XVIII cт. Данило Братковський. Він знав про них, захоплювався ними і хотів повідати про них. Перебуваючи у Києві, зустрічався з православним духовенством і просив благословення видати книгу про це. Про чудесні зцілення біля давньої ікони свідчать написи над клеймами. А під іконою є такі слова: «Цей образ мальований з чудотворного образа Пресвятої Богородиці Пулганівської, від якого образу Пресвятої Богородиці… Хворі і немічні ласку її пізнавали, ім’я її вихваляли навіки-віків. Образу чудотворному Пресвятої Богородиці Пулгановської». 

Свято-Михайлівському храмові в Промені (Пілганові) – понад 125 років. Копія образа «Божа Матір Пілганівська» – його незмінна окраса, як, без сумніву, був окрасою й оригінал у давньому Божому домі цього села.

24 березня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо