Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Духовна школа

МОЗОК АКАДЕМІЇ
Так можна пойменувати її книгозбірню

Бібліотекар Волинської православної богословської академії – Валентина Андріївна Нідзельська

Протоієрей Микола ЦАП,
канцлер єпархії, викладач ВПБА,
настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в Луцьку

З відродженням Волинської духовної семінарії запрацювала її бібліотека. Спочатку вона розташовувалася на першому поверсі колишнього корпусу бернардинів, а 1994 року була перенесена на другий поверх; 1995-го – семінарія, у тому числі й книгозбірня, повністю зайняли своє колишнє приміщення, повернуте державою, де до цього діяла художня школа. Тут бібліотека розміщена у двох залах другого поверху (книгосховище і читальний зал).

У всі часи книгозбірні є обличчям і характеристикою чи то навчального закладу, чи просто людини, яка прагне мудрості. Про важливість бібліотеки годі й говорити, бо протягом століть це ствердженно життям постатей нашої Церкви й народу.

На сьогодні в бібліотеці нашої духовної школи ведеться систематичний каталог (алфавітний упорядковується), складений відповідно до системи навчальних дисциплін у порядку, визначеному універсальною десятковою класифікацією. На кінець травня 2011 року фонди бібліотеки Волинської духовної семінарії нараховували біля 9 000 книг, а також багато вітчизняних та закордонних періодичних видань.

Бібліотека працює щоденно з 15-ї до 20-ї години. Кожен студент, згідно з правилами, одночасно може отримати певну кількість книжок і на певний термін. Більш цінні й рідкісні книги видаються лише для користування у читальному залі.

Книгозбірня поповнюється через закупівлю, пожертви читачів, дарунками авторів та інших бібліотек і навчальних закладів.

Першим великим жертводавцем був митрополит Анатолій (Дублянський) з Німеччини. Наприкінці 1993 року він передав свою богословську бібліотеку, яка нараховувала 394 книги і багато періодичних видань. В одному з листів владика писав: «Я був щасливий, що мою бібліотеку зміг передати ще за мого життя, а мені оце пішов вже 82-й рік життя і дні мого життя скорочуються і я доживаю свого віку. Тому поспішав з висилкою моєї богословської бібліотеки. Вона була для мене великою цінністю. Це набуток майже 50-літнього мого перебування в Німеччині». Митрополит Анатолій допомагав семінарії також фінансово.

У 1995 році архієпископ Яків (Панчук), прийшовши на волинську кафедру, склав пожертву на бібліотеку, подарувавши їй дореволюційне видання Енциклопедичного словника Брокгауза й Ефрона.

Частину своєї бібліотеки (більше 200 книг) у 1996 році передав тодішній ректор семінарії Петро Вінцукевич. Усі вони видані в ХІХ – на початку ХХ століть.

Збільшенню бібліотеки сприяли пожертви української діаспори. Немало в цьому напрямку потрудився п. Пилип Шайда з Америки. Він, починаючи з жовтня 1995 року, регулярно надсилав посилки з книгами, а також закликав інших до цієї справи. Багато духовної літератури надійшло від владики Паїсія (Іващука), отця Петра Сацевича, Івана Попеля, Сергія Ляшука, а також з Інституту дослідів Волині у Вінніпезі. Книги до бібліотеки надсилали також: о. Стефан Женчух, о. Григорій Подгурця, Володимир Вовк, Михайло Ковалевський, Галина Рябокінь, Тетяна Прокопів, Катерина Бугаєнко, Галина Миронюк, Катерина Немира та багато інших.

Чимало богословської і богослужбової літератури було придбано коштом таких відомих на Волині політиків, як Борис Загрева, Володимир Бондар, Микола Буліга та інші.

Фонди бібліотеки складаються не лише з богословських праць, але містять відділи з літературою історичного, культурного, довідково-енциклопедичного та інших напрямків знань. Тому користувачами книгозбірні є не тільки семінаристи, але й світські науковці, студенти.

Весь фонд бібліотеки поділяється більш ніж на тридцять відділів.

Перший відділ присвячений філософії. Сюди входить релігійна філософія, психологія, християнська етика. Він багатий працями як античних, так і сучасних філософів та релігійних мислителів: Сократа, Арістотеля, Ціцерона, Сенеки, В. Соловйова, Н. Бердяєва, П. Флоренського та інших.

Наступний відділ присвячений Біблії – як Старому, так і Новому Заповіту. Тут є Святе Писання в усіх перекладах українською мовою, а також багатьма іноземними. До цього відділу належать тлумачення Святого Письма відомими святими отцями і богословами: блаж. Феофілакта, архієп. Аверкія (Таушева), А. Лопухіна, Б. Гладкова, Б. Барсова.

Важливим є відділ догматичного богослів’я, який представлений багатьма працями православних теологів: митр. Макарія (Булгакова), архієп. Філарета (Гомілевського), єп. Каліста (Уера), прот. М. Малиновського та ін.

Окремий відділ становить богослів’я, яке поділяється на багато підрозділів: христологія, агіологія, апологетика тощо. Однією з найголовніших праць у цьому відділі є «Житія святих», складені Димитрієм (Тупталом), митрополитом Ростовським. Є декілька патериків: Києво-Печерський, Волино-Почаївський, Соловецький; деякі праці митрополита Іларіона (Огієнка), зокрема «Канонізація святих в українській Церкві».

Один з найбільших відділів складають творіння святих отців і вчителів Церкви. Серед видань є багато дореволюційних: 12 томів творінь святителя Іоана Золотоустого, 5 томів святителя Василія Великого, 2 томи – Григорія Богослова, а також твори Єфрема Сирина, Феофана Затворника, Ігнатія Брянчанінова, Симеона Нового Богослова, інші.

Особливим є відділ гомілетики. Надзвичайно цінна праця Інокентія, єп. Херсонського, в 12-ти томах, а також проповіді та інші праці в 7-ми томах Патріарха Філарета (Денисенка), митрополита Василя Липківського.

Важливий відділ належить літургіці і богослужбовим книгам. Особливе місце тут займає література українською мовою, видана УПЦ Київського Патріархату, а також багато праць із церковного уставу.

Найбільший відділ становить література з історії Української Православної Церкви. Завдяки пожертвам діаспори в бібліотеці є всі праці з історії Українського Православ’я, які видавалися за кордоном. Останнім часом було придбано багато книг на цю тему, які побачили світ у роки незалежності України.

Ще декілька відділів присвячено історії релігій, походженню сект та їх вчення, а також мистецтву і літературі.

Окремий відділ відведено церковному співу як невід’ємній частині православного богослужіння. Оскільки з часу заснування духовної семінарії при ній діє регентський відділ, то бібліотека накопичила багатий нотний архів. Частину нотної бібліотеки українською мовою надіслав Інститут дослідів Волині з Канади. З 2004 року книгозбірня передплачує єдиний в Україні журнал «Регентское дело». Відділ багатий хоровими творами видатних церковних композиторів: К. Стеценка, М. Березовського, А. Веделя, М. Леонтовича.

Нині триває комплектація окремих каталогів іменних колекцій наших найбільших меценатів.

Бібліотекар Волинської православної богословської академії – Валентина Андріївна Нідзельська (на світлині).

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 7 (80)

24 липня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо