Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Ази Православ’я

ЗАСІБ СПАСІННЯ

Засіб спасіння. Ілюстрація Ольги Журби
Валерій ШАРАНДІН

Валерій ШАРАНДІН


Святість посту

З величезним благоговінням, найбільшою уважністю, превеликою пошаною ми повинні поставитися до надзвичайно важливої справи – посту, який заповів Сам Господь Ісус Христос. А те, що Він постановив, – святість; потрібно всім серцем додержуватися Його слів. Крім того, Господь Сам подав нам приклад сорокаденного посту, коли був у пустелі Юдейській.

І Його святі апостоли дотримувалися постів. Також багато преподобних отців і матерів не мали скоромних днів і при цьому жили 100 років і більше. Їх підтримувала благодать Божа, яка могутніша за найвишуканіші страви, які часто руйнують здоров’я, стають причиною шлункових та кишкових захворювань, викликають головні болі та запалення суглобів. Цих хвороб не знали преподобні.

Звичайно, постувати, як святі, можуть не всі, але додержуватися постів, установлених Церквою, ми можемо, повинні, зобов’язані.


Значення часу покаяння

У Старому Заповіті розповідається про велике славнозвісне місто Ніневію, що було засуджене Господом Богом на повне знищення. Але до виконання вироку Він спрямував туди пророка Йону, щоб закликав грішників до покаяння. Після проповіді Йони сам цар ніневійський і всі мешканці три дні дотримувалися досконалого посту. За це Вседержитель помилував місто.

А Ісус Христос, коли Його учні не зцілили біснуватого, промовив: «Цей же рід виганяється тільки молитвою й постом» (Євангеліє від Матфея). Бачите силу посту: він виганяє бісів, нечисті біжать від посту, тому що лякаються його.

Виходить, кожен християнин може рятуватися постом і покаянням, через те, що піст схиляє до покаяння.


Мета стриманості

Але тілесний піст повинен стати училищем посту духовного. Святі отці розрізняють вісім головних пристрастей. На першому ж місці стоїть переїдання. Той, хто не контролює свою їжу, не переможе складніших вад.

Примушуючи наше тіло постити, позбавляючи його вишуканих і калорійних страв, ми загартовуємо дух, допомагаючи йому в прагненні до всього святого, небесного, піднесеного.

Найбільша мета досягається щонайбільшою ретельністю, постійною працею та боротьбою. Піст і є такою школою стриманості. Людина, яка звикне постити, придбає величезну силу в боротьбі зо всіма спокусами, навчиться стримуватися від усього хибного і гріховного.


Перша умова для початку посту

Велике таїнство Покаяння християни повинні починати з прощення усім «винуватцям нашим», прощенням усім, хто образив нас, заподіяв шкоду, засмутив колись. Простите – Господь дасть радість і душевний спокій. На серці не буде лежати камінь ворожнечі, замість зневаги з’явиться свята любов.

Святитель Тихон Задонський мовив: «Хай постить розум твій від метушливих думок; хай постить пам’ять твоя від лихого бажання; хай постять очі твої від поганого видіння; хай постять вуха твої від гидких пісень, шепотінь наклепницьких; хай постить язик твій від обмов, засудження, блюзнірства, брехні, лестощів, лихослів’я і від усякого огидного слова; хай постять руки твої від убивства і крадіжки чужих речей; хай постять ноги твої від ходження на лиху справу».

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 3 (76)

29 березня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо