Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Благодійність

ДЯКУЄМО І ВІТАЄМО

Йосип Василюк

Володимир Рожко,
історик-архівіст

Йосип Василюк, добре відомий в українській православній діаспорі Австралії, у квітні зустрів своє 90-ліття.

Народився п. Йосип в нині неіснуючому селі Пропасниська (Демидівський район Рівненської області). Чотирирічним залишився без матері, а мачуха завдавала великої кривди всім трьом дітям-напівсиротам.

У вісімнадцятирічному віці залишає рідну Волинь і їде на заробітки до Німеччини. Тут його застала Друга світова війна. У Німеччині оженився на українці Анастасії, яку гітлерівські окупанти вивезли на примусові роботи.

У 1949 році подружжя полишає Старий світ і від’їжджає до Австралії, у Сідней. Важкою працею Йосип і Анастасія досягають статків, виводять у люди своїх дітей, виховують внуків та правнуків. Проте матеріальні здобутки не затуманюють їм розум і вони та їх рідня щиро служать добрими вчинками, пожертвами рідній Церкві, беруть активну участь у церковно-громадському українському житті П’ятого континенту. Жодна справа, присвячена Українській Православній Церкві в Австралії, не проходить без участі цих благодійників. Усі справи годі перелічити, назвемо лише окремі добрі вчинки для рідної Волині.

По опублікуванні мого повідомлення у західних українських часописах про пожежу у Волинській духовній семінарії наші брати і сестри, в розсіянні сущі, передали дуже поважні суми на її відбудову, серед жертводавців – подружжя Йосип і Анастасія Василюки. Вони жертвували на будову храмів УПЦ КП, сиротинці, окремим бідним потребуючим, на видавничі цілі тощо. Причому ніколи не хизувалися, не наголошували на цьому, а йшли туди, де їх потребувала українська церковно-громадська справа, – чи то в далекій Австралії, чи то на рідних землях.

Духовна консисторія, семінарія, редакція «Волинських єпархіальних відомостей» та автор цих рядків вітають п. Йосипа Василюка з ювілеєм і бажають йому за нашим звичаєм: з роси і води! Нехай Усемилостивий Господь збереже Вас для родини, матері України на довгі й щасливі літа.

Волин. єпарх. відом.– 2010.– № 4–5 (65–66)

22 травня 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо