Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Будьмо пильні!

НЕ ЗОЛОТИ РУЧКУ БРЕХУНОВІ

Віктор ГРЕБЕНЮК

Не золоти ручку брехунові. Ілюстрація Марії Грисюк...Тьмяно блимає лампадка біля закіптюжених ікон. За столом – бабуся у старосвітській хустці, на колінах у бабусі – чорний кіт. Покорчені старечі пальці неквапливо перебирають колоду засмальцьованих карт: «Трапиться тобі, серденько, білявий. Покохаєш ти його, любонько, тільки ж не судився він тобі: перейме його чорнява суперниця».

...Водить брудним нігтем по білій долоні особа циганської, чи то пак ромської, національності, поблискує золото з вух, шиї, пальців і рота: «Буде тобі, яхонтовий мій, далека дорога, буде, сердоліковий ти наш, і казенний дім».

...Миготить знервована свічка; запах дорогих парфумів; випещені ручки, витончені риси; сконцентрована тиша... і – «Прийди, о прийди, дух Бонапарта! Повідай, о повідай нам наше майбутнє!»

Вам відомі ці сценки? Ну звісно, ворожки та медіуми жнуть своє струєне жниво: хто вдатніше, хто по-аматорськи, але трусять гаманці довірливих жертв.

Помічено, що мода на чортівню та на всіляке «харе Крішна, харе Рама», на блаватських, кастанед, іванових посилюється у часи суспільних переломів. Але такої лавини гороскопів досі ще не бувало. Вмикаєш інтернет – гороскоп, розгортаєш дитячий журнал – гороскоп. Хочеш послухати прогноз погоди – знов-таки ворожіння по зорях.

«Зірки віщують: завтра овнам не слід вимовляти слів, що починаються на „бе“ і „ме“, а рибам – треба взагалі мовчати», «народженим у рік мавпи наступного тижня щаститиме у шлюбі, якщо вони не дивитимуться у люстерко», – авторам таких гороскопів, схоже, не бракує гумору. Проте є люди, що сприймають їх як одкровення з небес.

Годі жартів. Дивовижно, що багато хто вірить у гороскопи, дотримуються рекомендацій астрологів. Але більш дивовижно, що деякі ворожки й звіздарі дещо таки вгадують. Звідки ці таємні знання? Чому ці посвячені в таємницю прагнуть поділитися з нами? Невже тільки задля грошей?

На сторінках Святого Письма не раз наголошується: людям не слід знати свого майбутнього, і дізнаватися його – гріх. Дізнатися ж майбутнє можна силою сатани («сатана» давньоєврейською означає «ворог»; «брехун»), оскільки деякий час він був першим серед янголів (з ім’ям Люцифер, тобто Осяйний), мав доступ до таємних знань. Та потім повстав проти Всевишнього, прагнучи сам стати владикою світу.

Бог створив нас вільними. Ви маєте свободу вибирати: можете вірити Богові й Божому Слову – Біблії, а можете легковажити Його заборонами і чаклувати: ворожити на картах, на кавовій гущі, на свинячих кендюхах, викликати злих духів, читати гороскопи. Але тепер ви не зможете сказати, що вас не попереджали: «Боязливих же, і безвірних, і мерзких, і убивників, і розпусників, і чарівників, і ідолопоклонників, і всіх лжеців – пай їхній в озері, що горить огнем і сіркою», – йдеться в Одкровенні апостола Йоана Богослова.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 3 (52)

21 березня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо