Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Ази Православ’я

ПОКИ МАЄМО ЧАС

Вадим СТОЛЯРЧУК,
вихованець Волинської духовної семінарії

Поки маємо час. Ілюстрація Арсена ГребенюкаТриває Великий піст. Спаситель знову дає можливість нам прийти до Нього, покаятись, очиститись від гріхів. Бог створив людей зі Своєї великої любові та доброти і призначив їх до вічного блаженства. Але це вічне блаженство потрібно заслужити своїм життям. А життя людське складне і багатогранне. Чимало випробовувань чекає людину на її життєвій дорозі. Дуже важливо для кожного християнина не розгубитися серед незгод, не впасти у відчай, а завжди пам’ятати, що Всевишній поруч, будь-якої миті готовий прийти на допомогу, бо Його любов до людей велика і постійна. На Бога завжди треба покладати надію. Тому в дні Великого посту молімося, сповідаймось, розкаюймось у своїх численних гріхах і просімо у Господа прощення. Кожен день починаймо і завершуймо молитвами; крім того, читаймо Святе Письмо, бо Слово Боже – це животворча вода, необхідна для спасіння й очищення людської душі. Слово Боже, немов меч, розсікає гріх і веде віруючу людину до покаяння.

У дні Великого посту очистьмо наші тіла і душі, змінімо свою поведінку. Стримуймо тіло від поживи і пиття, але насамперед – душу від злих помислів, учинків, слів. Проженімо зі свого серця гнів, злобу і помсту, забудьмо про пустослів’я, лайки, обмови, осудження, лестощі, неправдомовство. Будьмо завжди спокійними, тихими, лагідними, покірними, смиренними. І тоді в серцях наших поселиться тільки любов. У молитвах своїх просімо терпіння і мудрості. Молитва – це бесіда нашої душі з Богом. Молімось усією душею своєю, всім своїм серцем. Під час молитви проганяймо сторонні думки. Ніколи не ремствуймо на долю, а дякуймо Спасителеві за все, що Він нам посилає. Коли нам важко, оглянімось навкруги – і побачимо людей, яким значно важче. Поспішаймо їм на допомогу, бо Великий піст – це час для добродійств. Тож, чинімо добрі діла, поки ще маємо час. Живімо у мирі, братолюбстві, поводьмо себе так, щоб стати зразком християнського поводження. Допомагаймо чим можемо всім потребуючим, творімо милостиню, але таємно. Не вихваляймося своїми добрими ділами, бо інакше не потрапимо в оселі нашого Небесного Царя. Не будьмо сумні в дні Великого посту. Бо це наш найкращий час – час духовного цвітіння, час, коли можемо відчути благодатну тишу серця.

Просімо Господа, щоб навчав кожного з нас такої любові, якою любить Він людей. Просімо, щоб Творець допоміг нам відкритим серцем сприймати багатства життя і в мовчазній вдячності відчувати Його постійну, вічну присутність. Спрямуймо наші серця до Всеблагого, Джерела нашого життя, до вічного Бога. У мирі й чистоті проживімо Великий піст. Хай нам у цьому допоможе Спаситель.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 3 (52)

24 березня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо