Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

У Луцьку відбувся круглий стіл про військове капеланство

4 листопада 2015 р. Протоієрей Михайло Бучак та Ігор Сацик. Світлина з сайта volynnews.com

У Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки пройшов захід на тему «Релігія і війна: військове капеланство в Україні». В обговоренні взяв участь військовий священик протоієрей Михайло Бучак, настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці в с. Маяки (Княгинінок) Луцького районного деканату, який духовно опікується добровольчим батальйоном «Айдар».

Захід ініціювала кафедра релігієзнавства в рамках відзначення 25-річчя Інституту соціальних наук за сприяння доцента цієї кафедри, Ігоря Сацика, завідувача кафедри гуманітарних дисциплін Волинської православної богословської академії, кандидата філософських наук.

Отець Михайло порівняв систему капеланства в Україні та США, яку, на його думку, можна взяти за взірець. Зокрема, в Америці капелан має гарантії від держави та є штатною одиницею у війську. Натомість в Україні діяльність військових священиків досі законодавчо не врегульована.

З його слів, поки що в Україні інститут капеланства грунтується на ентузіазмі самого священика. Він укотре зауважив, що серед військовослужбовців гостро стоять проблеми пияцтва та самогубств. І саме з цим покликані боротися священики та психологи. «Військовий капелан виконує роль і медика, і психолога, і чиновника, якщо в цьому є необхідність. Але передусім він має стати своїм серед солдатів, лише тоді вони будуть йому довіряти, зможуть відверто поспілкуватися, розповісти про свої переживання. Тільки так капелан може допомогти воїну», – переконує священик.

На запитання, чи існує в державі підготовка військових капеланів, душпастир відповів, що священики проходять 5–6 днів підготовки. Отець Михайло каже, що не нарікає, адже армія лише формується, тому проблеми є, але необхідно, щоб влада не зволікала, а вирішувала їх.

В обговоренні важливої теми також взяли участь провідний український релігієзнавець Людмила Филипович, завідувач відділу історії релігії та практичного релігієзнавства, доктор філософських наук, професор Інституту філософії ім. Г. Сковороди НАН України, викладачі та студенти інституту соціальних наук СНУ.

11 листопада 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо