Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

«Молитва за ворога допомагає йому очиститися»

20 лютого 2015 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл під час прямої лінії в редакції газети «Волинь нова». Світлина інформаційної служби єпархії

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл 20 лютого на прямій лінії газети «Волинь нова» розповів про «владу від Бога» і Майдан як уособлення змін народної свідомості.

Владика Михаїл: «Є влада від Бога по благословенню, а є – за попущенням. І кожен народ заслуговує на свого правителя. Людина егоїстична вибирає собі подібну. Влада Януковича не була владою по благословенню. І тому, щоб така влада змінилася, потрібно було виявити справжнє бажання самих людей змінитися. Майдан і став уособленням цього. Тому коли народ зрозумів, чого прагне, і висловив своє стійке бажання розвиватися не в Митному Союзі, як те було вигідно тодішньому режиму, Господь допоміг повалити ту владу. А рішуча позиція народу, його бажання було настільки сильним, що наважились на самопожертву».

Людина за природою – носій добра, а погане чинить, коли проявляє слабкість і потрапляє під вплив гріха. Тож чому потрібно молитися за ворогів? «Коли хтось людиноненависницький і постійно творить зло, то молитва за такого відганяє злий дух. Молитва за ворога допомагає йому очиститися. Коли ж він звільниться від злого духа, який його спокушає на лихо, то залишиться носієм добра, яким наділила його природа з Божого благословення», – розповів митрополит Михаїл.

Тож владика закликав молитися за ворогів та наголосив на потребі збереження українських душ добрими, скільки б зла не зверталось у наш бік. «Є такий вислів: ненавидьте ворогів Божих, боріться з ворогами Батьківщини, але любіть ворогів своїх. У даному випадку можемо молитися за тих, кого гріх настільки спотворив, що вони стали його заручниками, не тямлячи свого покликання і перетворившись на людиноненависників, як отих російських генералів, що стягують сюди свої війська. Ми можемо молитися за те, щоб Господь їх врозумив. І це буде праведним вчинком з нашого боку», – наголосив архієрей.

21 лютого 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо