Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

НАЗУСТРІЧ ДОСЛІДНИКАМ

Директор архіву передав для Волинської духовної консисторії унікальну книгу. Світлина Леоніда Максимова

Директор Державного архіву Волинської області Володимир Гика подарував духовній консисторії нове видання своєї установи – «Каталог метричних книг», який надруковано тиражем лише 300 примірників. Він розповів, що над книгою три роки працювали провідні спеціалісти відділу обліку та довідкового апарату архіву Тетяна Положенцева, Оксана Новосад, Ірина Вронська (начальник відділу), детально дослідивши метрики з 1600 по 1933 роки.

Каталог складається із шести розділів: «Православ’я», «Греко-католицизм», «Римо-Католицизм», «Іудаїзм», «Лютеранство» та «Протестантизм». Зокрема, у найбільшому розділі «Православ’я» подано характеристику метричних книг Волинської, а також частково Мінської, Литовської, Гродненської, Варшавсько-Холмської єпархій.

Метрики всіх конфесій подано в каталозі окремо: про народження, шлюб та смерть із зазначенням назв, хронологічних меж фондів та пошукових даних архіву. Інформацію доповнюють сповідальні відомості – книги обліку мешканців населених пунктів, що приходили на Сповідь до церков, у яких вказано: соціальний стан, склад сім’ї та їх вік, а також книги дошлюбних опитувань. У межах кожної конфесії переліки релігійних установ систематизовано за географічною ознакою відповідно до адміністративно-територіального поділу (губернія, воєводство, край). В алфавітному порядку наведено єпархії, деканати. Офіційні назви церков, костьолів, синагог подано за тим населеним пунктом, у якому вони розташовувалися.

Каталог метричних книгДо довідника складено географічний та зворотний географічний покажчики. В географічному покажчику зазначено тогочасні назви населених пунктів, їх статус та адміністративно-територіальне підпорядкування. Сучасне підпорядкування, зміни назв або статусу, об’єднання з іншим населеним пунктом та виключення з облікових даних подано в дужках. Зворотний географічний покажчик буде підмогою тим, хто не знає старої назви населеного пункту.

В передмові «Каталогу метричних книг» подано коротку історію Волинської губернії, з 1921 року – Волинського воєводства, а також усіх парафій та метричних книг за віросповіданнями. Тут також  перераховано назви архівних фондів, їх нумерацію, хронологічні межі та структуру подання інформації про метричні книги.

Нове видання державного архіву області буде відчутною підмогою дослідникам, пересічним громадянам різних віросповідань у різноманітних дослідженнях.

18 липня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо