Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Проповіді

Не біймось, але молімося!

9 березня 2014 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Світлина інформаційної служби єпархії.

Проповідь митрополита Луцького і Волинського Михаїла, виголошена 9 березня, у неділю 1-шу Великого посту, Торжества Православ’я, в кафедральному соборі Святої Трійці на завершення Божественної Літургії.

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Слава Ісусу Христу!

Улюблені браття і сестри, я вітаю усіх вас із воскресним днем, із неділею Торжества Православ’я.

Сьогодні ми вшановуємо день, коли Православна Церква згадує усіх, хто послужив у вірі, перетерпів у вірі, – патріархів, архієреїв, священиків, мирян. Прославляючи всіх, ми душею доєднуємося до цього великого сонму ісповідників православної віри. І це нас надихає. Це утверджує нас, що віра, якої ми тримаємось, є істинна віра... Віра, яка утверджувала і стверджувала наших прадідів, дідів, батьків. Віра, яка і сьогодні нам кожному дає сенс земного буття. Віра, яка укріпляє нас у трудні хвилини. Віра, яка нас підбадьорює в радісні хвилини. Віра, яка нас веде дорогою життєвою й показує перехід в інший світ і наше місце в цьому світі.

Тому ми сьогодні й радіємо, що пройшов перший тиждень Великого посту і ми почали свій подвиг, постовий подвиг. Особливий подвиг, який присвячуєм Богу, спасінню своєї душі. Тому сьогодні – особливий день, який утверджує нас, що ми на правильній дорозі. Особливий день, який надихає нас і далі трудитися в постових подвигах. Особливий день, бо він дає нам можливість розмірковувати, які ж найважливіші цінності у нашому житті. Для чого ми прийшли в це життя? Як ми хочем прожити? І як ми хочем життя полишити? Тому сьогодні – особливий день. Особливий день, який підбадьорює нас на весь піст.

І я бажаю, щоб оці натхненні слова, почуті за Богослужінням, за молебнем на честь Торжества Православ’я, утвердили нас, що ми на правильній дорозі. Ми тримаємось правильної віри. Ми залишаємось вірні своїй Православній Церкві. Ми любимо свою землю. Ми любимо Бога понад усе і ближнього свого як самого себе. Тому хай ця віра православна стверджує й надалі нас. І якщо ми будемо залишатися такими і надалі, то Бог, Який чув нас до сьогодні, буде чути нас сьогодні, буде чути нас і завтра. А ми впевнені в тому, що коли Бог з нами, то хто проти нас? Ніщо не встоїть: ні диявол, ні люди, які ворогують проти нас. І тому сьогодні всю свою надію покладаєм тільки на Бога. Всю свою надію ми покладаєм на промисел Божий, який нехай діє в думках, у серцях і в наших вчинках.

Ми пам’ятаємо, що відбувається. Ми знаємо, що відбувається. Ми бачимо, що діється. Діється російськими терористами в Криму. До мене телефонував наш співбрат, який служив тут, архієпископ Климент. Він звертається до них: «Слов’яни, що ви прийшли сюди? Хочете розмовляти? – Давайте! Чого б’єте нас?». Не православні вони, не слов’яни вони: це – російські терористи. І треба бачити: Росія, керівництво Росії – це ворог України. Не російський народ! Він став заручником цих обставин. Бо багато нас поєднує і родинних стосунків, і навчалися разом, і дружили, і спілкувалися. І вони теж кажуть: «Ні – війні!». А ця кровожерна влада, яка наслідує своїх попередників, таких же кровожерних, сьогодні хоче Крим втопити в крові спочатку, а потім і всю Україну. Не хочуть зупинятися. Вже лізуть в Херсонську область. І далі хочуть іти. Ось такі «братські» стосунки.

Тому сьогодні ми молимось, ми надіємось на Бога. Віримо, що Він почує наші молитви і не попустить пройти нам через це важке випробування… Це навіть не Майдан, який ми гірко і боляче сприйняли. Це біда страшніша. Хто зі старшого покоління знає, той може зрозуміти, про що йде мова. Тому хай Господь відведе ту біду силою Святого Духа, захистить нас у мирі. І ми молимся і будем молитися за мир. І надію всю покладаєм на Всевишнього. Але правду знаємо. Якщо Господь попустить, що нам треба пройти це випробування, ми його пройдем гідно. Гідно пройдем? Пройдем гідно! Але хай Господь береже нас від цих випробувань, дасть здоров’я і щасливе життя на Україні всім нині здравствуючим і живущим.

А я закликаю на всіх вас Боже благословення. І кажу: нічого не бійтесь! Бог з нами! А якщо Бог з нами, то хто проти нас?

Слава Ісусу Христу!

09 березня 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо