Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Проповіді

Здобути перемогу

9 червня 2014 р. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Світлина інформаційної служби єпархії

Проповідь Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, виголошена 9 червня, у День Святого Духа в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці на завершення Божественної Літургії.

Во ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Слава Ісусу Христу!

Дорогі браття і сестри, найперше я хочу привітати вас із храмовим святом на честь Пресвятої Тройці.

Сьогодні Православна Церква згадує зішестя Святого Духа на апостолів. Святий Дух явився на Йордані, як ви знаєте з Євангелія. Але тоді Духа Святого у вигляді голуба бачив тільки один Іоан Хреститель, а більше ніхто не бачив. А коли Дух Святий зійшов на апостолів у світлиці, то бачили апостоли, і не тільки апостоли, а всі ті, що були з ними. І благодать Святого Духа, як ми всі знаємо, є сила невидима, але невидима сила виявляється видимо і в зішесті Святого Духа на апостолів. Зовнішньо вияв Святого Духа був у вигляді вогняних язиків.

У чому внутрішньо виявилася дія благодаті Святого Духа? Виявилася в тому, що, по-перше, апостоли вже не боялись нікого. Раніше вони сиділи закритими у світлиці, а тепер вийшли на проповідь і проповідували трьом тисячам юдеїв, які прийшли з різних країв. Крім того, апостоли стали звершувать чудеса. Ви пам’ятаєте з книги Діянь святих апостолів, як Іоан і Петро зцілили каліку. Тоді каліка просив грошей у апостола Петра. Апостол Петро каже: «Грошей не маю, а те, що маю...». Що ти маєш? Благодать Святого Духа. Ось це «маю і тобі даю». І сказав: «Вставай і йди». Оце було зовнішнє виявлення невидимої Божественної благодаті.

І благодать Святого Духа ніколи не залишала засновану Господом Ісусом Христом Церкву. Ніколи не залишала, але боротьба в Церкві почалася з самого початку заснування Церкви. Спочатку юдеї, які не вірили у воскресіння Господа Ісуса Христа, нападали на Церкву, на святих апостолів і примушували їх не проповідувати про воскресіння Ісуса Христа. А чому вони не хотіли, щоб апостоли проповідували про воскресіння Ісуса Христа? Тому, що воскресіння само по собі викривало їх в неправді. Вони ж Христа звинувачували, що Він «богохульник», і привели нашого Господа до Пилата як «богохульника». А Він воскрес, і Своїм воскресінням посоромив неправду, яку на Нього зводили первосвященики і книжники. Перемогли апостоли своєю проповіддю про воскресіння всіх ворогів Господа нашого Ісуса Христа.

Але боротьба добра зі злом в Церкві продовжувалась і далі. Візьмемо ми період, коли Церква завдяки рівноапостольному Константину стала державною Церквою. А хоть Церква і державна, та боротьба зла проти добра продовжувалась. З’явились єресі. І треба сказать, що єретики були люди освічені і виставляли проти Церкви, проти святих отців аргументи, проти яких тяжко було заперечувать. Але благодать Святого Духа – непереможна сила, діяла так, що святі отці перемогли всі єресі. Де тепер єретики ті давні: Арій, Македоній, інші? Нема! А Церква існує! І віра Христова зберігається непорушною завдяки дії благодаті Святого Духа. Ось коли ви читаєте твори святих отців, хто читає, той переконується, звідкіля така мудрість у святих отців. Звідкіля вони почерпали таке знання божественних таїн? Тільки завдяки благодаті Святого Духа.

Візьмемо наш час: період боротьби з атеїзмом. Яка велика сила була направлена проти Церкви, проти віри, проти Бога з боку безбожників-атеїстів! Державна сила. І, здавалось би, ту силу перемогти не можна було. Хто пережив той період, той знає, які темні хмари нависли тоді над Церквою Христовою. Не тільки в тому, що були зруйновані майже всі храми в Україні, а й знищене духовенство і проповідувать не дозволялось віру Христову. Але де ті безбожники тепер? Нема? А багато із них приходять свічки ставлять. А ви ж руйнували храми і казали, що віра – це темрява. А тепер вас нема, а Церква існує! Тому, що сила Божественної благодаті діяла і тоді.

У чому проявляється дія благодаті Святого Духа в нас? Проявляється в тому, що ми маємо віру. Без благодаті Святого Духа вірить людина не може! Апостол Павло коринфянам ясно написав, що той, хто сповідував Ісуса Господом, тобто Сином Божим, той має дар Святого Духа. Ми маємо віру? Маємо. Раз маємо віру, значить віра, за апостолом Павлом, по благодаті Святого Духа. І тому ті, які кажуть, що віруючі Київського Патріархату «безблагодатні», – це такі ж неправдомовці, як і диявол, батько їх. Ісус Христос назвав юдеїв, які неправду говорили на Нього, що «ви діти диявола». Чому Господь назвав їх дітьми диявола? Тому, що вони говорили неправду на Сина Божого. Тому і Господь назвав: неправдомовець – диявол, а ви, оскільки говорите неправду, ви теж його діти. Таким чином дітьми диявола є всі, хто говорить неправду.

І ось ви подивіться: Церква Російська говорила неправду на нашу Церкву? Говорила. Якби наша Церква не була від Бога, то, як говорив великий вчитель юдейський Гамалиїл, "якщо це діло, яке проповідували апостоли, не від Бога, то воно загине. А якщо від Бога, то бійтесь, щоб ви не стали богопротивниками". Так і Московський Патріархат: говорили неправду, то нехай подумають, чи будуть вони існувати в майбутньому. Так само і Російська держава, керівництво її. Яку неправду говорить про Україну! Весь світ бачить і чує цю неправду. І вони не соромляться повторювать цю неправду на Україну і до цього дня. І думають, що вони переможуть. Ніколи! Чому не переможуть ніколи? А тому, що Бог не може бути з неправдою. З неправдою, як сказав Господь, – диявол. А хіба може диявол перемогти Бога? Не може. І тому ясно: хто з правдою, з тим Бог, а хто з неправдою, з тим диявол. І коли зіткнуться ці дві сили – Божественна правда і диявольська неправда, – то хто переможе? Переможе Божественна правда.

Тому ми говоримо: при всіх складнощах, Україна переможе. Переможе тому, що правда на нашому боці. В чому полягає наша правда? Полягає в тому, що ми атомну зброю – віддали? Віддали. А Росія гарантом була недоторканності наших територій? Була гарантом. Одним із гарантів. І вона порушила це. Вчинила неправду. А ми стали жертвою цієї неправди, цієї агресії. То з ким повинен бути Бог? З ними чи з нами? З нами. А раз з нами Бог, то ми переможемо.

Але Господь послав нам це випробування. Для чого? Для того, щоб український народ об’єднать. Ви бачите, які українці роз'єднані. І Господь, посилаючи нам ці випробування, в кінцевому результаті приведе до об'єднання українського народу в єдину силу. Українську. У те, чого ми не мали, внаслідок страждань і жертв несуть українські люди. І на Майдані, і на Донбасі багато гинуть наших вірних синів. То ці жертви приведуть до блага, до об'єднання українського народу і зміцнення нашої держави.

Ось в суботу Президент Петро Порошенко складав присягу. Скільки держав прислало своїх представників! Скільки президентів приїхало! Президентів було біля 20-ти. А представників – біля 60-ти країн. Ніколи такого не було, ні за одним Президентом. Про що це свідчить? Це свідчить про те, що світ поважає Україну. Поважає український народ за його миролюбність. Миролюбність! Бо в Криму не стріляли завойовників російських. А могли стрілять і могли вбивать. І вони ще потім хвалились, що без єдиного пострілу взяли Крим. Взяли то взяли... Але повернете. Повернете Крим тому, що Господь поможе нам повернуть і Крим.

Тому, дорогі браття і сестри, ми повинні дякувати Богові, що він з нами. За це будемо дякувати, що Він не залишив наш український народ. А не залишив тому, що маємо віру. А віра, як я уже сказав, це є дія благодаті Святого Духа. І тому ми і впевнені: раз з нами Бог, благодать Святого Духа і правда на нашому боці, – ми переможемо.

Але це земне все. Все земне. Навіть якщо і переможемо – помремо. Ніхто ж із нас не залишиться живим. Всі помремо. І для нас найважливіше, що буде з нами після нашої смерті. Отам треба здобути перемогу! Перемогу над гріхами. Над людьми отримати перемогу легше, ніж отримати перемогу над своїми власними гріхами. Дійсно це так. Той, хто бореться з гріхами, той відчуває, як тяжко побороти свої гріхи. Але можливо. Можливо побороти свої гріхи.

І прикладом цієї перемоги є святі. Святі не тих давніх часів, а святі нашого періоду. Візьміть – Амфілохій. Коли жив? У наш час. І багато із вас його бачили живим, який він був. Або Меркурій, преподобний Бригинський, Чернігівський, – теж з нами жив, теж святий. І Господь через них звершує чудеса. А скільки мучеників за віру! Значить, можна побороти гріх. Можна.

І тому, дорогі браття і сестри, маючи благодать Святого Духа, будемо користуватися цією Божественною силою в боротьбі з гріхом. І тоді Господь буде з нами. А коли буде Господь з нами – нічого не страшно. Ні земних страждань, ні смерті. Адже Бог є, і вічне життя є. І це реально, і ми цю перемогу, дорогі браття і сестри, святкуємо, починаючи із Пасхи Христової, з Воскресіння Христового, коли Христос воскрес із мертвих і послав нам благодать Святого Духа. Бо Він сказав: «Якщо Я не піду, то Утішитель не прийде, а якщо Я піду, то Утішитель прийде». І Він прийшов, і Йому слава навіки-віків.

Слава Ісусу Христу!
Слава Україні!

09 червня 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо