Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Проповіді

Під покров великомучениці

Слово митрополита Луцького і Волинського Михаїла, виголошене 6 квітня, в неділю 5-ту Великого посту, під час чину заснування в Луцьку храму Великомучениці Параскеви-П’ятниці у пам’ять про «Небесну сотню» та поставлення хреста.

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Слава Ісусу Христу!

Шановні пане голово обласної державної адміністрації, пане міський голово, улюблені браття і сестри! Ми сьогодні стоїмо на місці, яке присвячуємо героям “Небесної сотні”, де буде збудовано храм. Події, які відбувалися в Києві, спонукали багатьох нас змінити своє ставлення до життя, до цінностей, до пріоритетів, які ми сповідували раніше. Ми ще не до кінця помінялися і не до кінця стали іншими, але те, що ми перед собою розкрили правду, які ми є і якими хочемо бути, – це результат жертовності цих дітей Авеля, героїв «Небесної сотні». Їхні страждання сьогодні спонукають нас до дії.

Місце, на якому ми стоїмо, і раніше присвячувалось молитві: тут був храм на честь великомучениці Параскеви-П’ятниці, дехто його ще пам’ятає. По-різному це місце використовували; але Господь визначив його для молитви – для молитви за людей, які життя своє віддали за Україну, для молитви за наших героїв, на яких ми рівняємось, яких ми згадуємо і за яких буде звучати молитва по всіх храмах, але особливо – на цьому місці...

В один із днів до мене завітала делегація шанованих людей – архітекторів, які в супроводі теперішнього благодійника пана Олександра забажали, щоб тут, на цьому місці, збудувати храм. Звичайно, що то була не спонтанна дія, не спонтанне рішення. То рішення їхньої совісті: зробити щось для Луцька, зробити щось найбільше в пам'ять героїв Майдану, які за походженням – із нашого міста, з нашої області…

Я сьогодні дякую всім, хто долучився до цієї справи: і голові обласної адміністрації, і міському голові, який надав дозвіл тут робити реконструкцію, і панові Олександру, і всім вам, небайдужим волинянам, хлопцям із «Правого сектора»... Я впевнений, що ця справа увінчається успіхом, я впевнений, що Господь прийме благий наш намір: відродити це місце, побудувати тут храм. Бог на поміч усім нам у цій справі! І молитва, яку ми творитимем по цих героях, нехай буде почута на Небесах, а нам Господь благословить щасливе майбутнє. Тому вічная пам'ять нашим героям і многая літа сьогодні живущим, тим, хто отримав поранення, і всім волинянам, і всім жителям України.

Слава Ісусу Христу! Слава Україні!

06 квітня 2014 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо