Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Книги

Що дасть нам силу?

Що дасть нам силу?
Леся Українка

Серія «Віра наших класиків».

Збірка творів, випущена з нагоди 140-ліття від дня народження Лесі Українки, на християнську тематику та переклади зі Святого Письма. Упорядник видання та автор передмови і приміток – літературний редактор інформаційно-видавничого центру єпархії Віктор Гребенюк. Книжку, що розпочала серію «Віра наших класиків», оформлено гравюрами славетних ілюстраторів Біблії XIX століття Гюстава Доре і Юліуса Шнорр фон Карольсфельда.

Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка мають дивовижну спільну рису: всі вважають їх своїми. Різномасті ліві, праві, центристи, усілякі про- і найрізноманітніші анти- стверджують: «наш Кобзар», «наш Каменяр», «наша Леся». Наша, мовляв, і більш нічия.

Проте кожен видатний майстер слова болісно переживає, терзається, переоцінює, вагається, наново відкриває – і все то робить із притаманною йому силою дару.

Ставлення Лесі Українки до Церкви та до релігії не було однаковим і не було однаково рівним протягом творчого життя. Перед очима вона мала здебільшого Російське Православ’я, що являло собою ідеологічний підрозділ ненависної держави. І ще було захоплення тогочасної європейської інтелігенції атеїзмом, провідником якого серед українства став Михайло Драгоманов – рідний дядько Лесі. Нічого дивного, що поетеса не уникла тих віянь. Можна, навпаки, подивуватися, як вона не стала безбожницею. Авжеж, антиклерикальний струмінь у багатьох її творах виразний. Але далеко не кожна Лесина річ на релігійну тематику позначена цим впливом. Є в її доробку чимало творів, де Біблія, Церква позитивно трактуються з культурологічного погляду, а є і творіння щиро християнського духу. Одні з них звучать у патріотичному контексті, інші – з устремлінням не тільки до земної Вітчизни, а й до небесної. Саме такі писання ввійшли в цю збірку.

Для нас, православних, Леся Українка – наша. Бо й кожен із нас болісно переживає, терзається, переоцінює, вагається, наново відкриває – але вона робила це геніально. Тому наші молитви за прощення гріхів слуги Божої Лариси й оселення її там, де праведні спочивають, нехай поєднуються з читанням і осягненням її християнських шедеврів.

Збірка зайняла п’яте місце на конкурсі «Європейська християнська книга року» в рамках Франкфуртського книжкового ярмарку – 2011.

168 с., крейдяний папір. Формат А-5.

Ціна 35 грн.

Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо