Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Послання

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Христос Воскрес!

Дорогі брати і сестри!

Я є воскресіння і життя; хто вірує
в Мене, якщо і помре, оживе…
Ін. 11:25

Сьогодні весь православний світ святкує великий день Воскресіння Христового – як запоруку перемоги правди і світла, торжества над темними силами пекла і зла. нині радість воскресіння Спасителя святкує світ видимий і невидимий. «Христос воскрес!» – співають ангели на небі. «Воістину воскрес!» – відповідають їм люди на землі. Які величні та змістовні ці слова, який безмірно глибокий богословський зміст стоїть за цим коротким привітанням, що його з натхненням повторюємо безліч разів пасхальними днями!

Ці слова нагадують нам про наше воскресіння в день великого і славного Другого Пришестя Спасителя. Вони кличуть нас до життя вічного, переконують нас, що мусимо вмерти для гріха, щоб сказати разом з апостолом: «вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2:20).

В історії немає більшої події, ніж воскресіння Христа. Воно є джерелом і основою нашої віри, надії й любові, найбільшим доказом правдивості Христової науки і запевненням нашого майбутнього воскресіння. І хто буде так вірити й жити за тою вірою, той спасенний буде, а хто не повірить – осуджений буде (Мр. 16:16).

Воскресіння Христове єднає живих і померлих в одну сім’ю та спонукає нас боротися з гріхом. Воно навчає нас бачити в людині брата, образ і подобу Божу, надихає нас на боротьбу з неправдою, на прагнення побожного життя, моральної чистоти і святості.

Великодня радість, радість Воскресіння має бути в душі християнина завжди, але зберегти її може тільки чисте й непорочне серце. Духовна радість досягається ціною духовного подвигу. Та путь, якою вела нас свята Церква до світлоносного торжества Пасхи, є образ такого подвигу і сходження. У час Великого посту Церква закликала нас до покаяння в гріхах, до оновлення розуму й серця, повернення до свого Небесного Отця, до залишеного нами Отчого дому. У дні Страсного тижня вона відкрила нам у хресних стражданнях і смерті безмірну любов Божу до грішної людини і тим самим нагадала нам, що людський рід може спастися тільки жертовною любов’ю. Радість Воскресіння Христового – завершення і наслідок цього подвигу.

Христос Спаситель Своїми стражданнями, особливо в Гетсиманському саду і на горі Голгофі, переміг гріх і цим визволив нас від гріха. Тепер Він як Бог і Переможець гріха прощає гріхи людям, які каються. Надія на Бога, на Його любов, на правду, на вічне життя дає нам благодатну силу перемагати всі труднощі, які нас постійно супроводжують. Нам треба вірити і любити, боротися і працювати, відстоювати національні інтереси, йти назустріч одне одному та не втрачати надії на краще майбутнє.

Благодатна сила великодніх богослужінь проявляється в тому, що вона навіть без особливих зусиль, без подвигів проникає в серце християнина, іноді навіть проти його волі. І справді, чим, як не благодатним впливом із Неба, можна пояснити, що в ці пасхальні дні несподівано для нас самих наше серце раптом звільняється від давньої, прихованої ворожнечі, від ненависті й ремствувань, що душа сповнюється бажанням приголубити свої ближніх, утішити засмучених, допомогти стражденним.

Воскресіння Христове відкрило нам шлях до всезагального воскресіння. Тілесна смерть для нас стала тимчасовим явищем. Хресні страждання Ісуса Христа і Його воскресіння стали підґрунтям зіслання Святого Духа і заснування Церкви. Як нам сьогодні не радіти і не дякувати Богові за Його велику і жертовну любов до нас, грішних. Любов Божа відродила нас для життя вічного.

Сьогодні Українська держава та її народ переживає нелегкі часи. Порушуючи міжнародні та двосторонні угоди, війська Росії увійшли і перебувають на території суверенної України. Ми молимось і надіємося, що влада Росії схаменеться і зупинить агресію проти нашої країни. Вся відповідальність перед Богом і людством за непоправні наслідки подальшої ескалації насильства повністю лягає на керівників Росії та священноначаліє Московського Патріархату, яке благословляє такі дії.

Територіальна цілісність України, незалежність якої дарована нам Творцем, є цінністю для нашого народу, а тому допустити її розділення ми не маємо права, бо це гріх перед Всевишнім та майбутніми поколіннями нашого народу.

Тому я закликаю на всіх вас Боже благословення, закликаю до миру та щирої молитви, щоб Господь дав розум, мудрість, силу перемогти сили зла. Хай торжествує добро і хай торжествує любов між усіма українцями!

Ми повинні безперестанно дякувати Христові за те, що Своїм воскресінням із мертвих Він створив віру в наше безсмертя за гробом і надію на воскресіння померлих тіл.

Дорогі брати і сестри! Від усієї душі вітаю вас із Воскресінням Христовим. Зичу вам родинного щастя, доброго здоров’я і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Спасителя. Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації Григорія Пустовіта, голову Волинської обласної ради Валентина Вітра, луцького міського голову Миколу Романюка, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю мудрості, злагоди, терпіння й допомоги
з Небес у відповідальному служінні перед Богом і народом.

Нехай Христос, Який воскрес із мертвих, оберігає всіх нас у мирі й любові, дарує нам пасхальну радість, пошле українському боголюбивому народові єдність.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя
на землі й у вічності, нехай перебувають завжди з усіма вами.

Христос воскрес!
Воiстину воскрес!

З ласки Божої + Михаїл, митрополит Луцький i Волинський

11 квітня 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо