Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Заяви

ЗАЯВА МИТРОПОЛИТА ЛУЦЬКОГО І ВОЛИНСЬКОГО МИХАЇЛА
ЩОДО ЗАКОНОПРОЕКТУ № 9690
(оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Світлина Олександра Більчука

На розгляд Верховної Ради України внесено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)». У разі підтримки цього документа буде дозволено приватизацію УПЦ (Московського Патріархату) українських національних святинь – Києво-Печерської лаври, Почаївської лаври, Богоявленського монастиря в Кременці.

Знаючи, що УПЦ (МП) є структурною частиною Російської Православної Церкви, мусимо розуміти: святині нашого народу, передані у власність УПЦ (МП), по суті стануть власністю Московської Патріархії. Уже зараз не кожен вірянин може подати записки за здоров’я чи за упокій, посповідатися, причаститися та придбати речі церковного користування. У подальшому ж це може призвести, що ці сакральні об’єкти будуть належати навіть не Російській Церкві, а Російській Федерації.

Домагаючись передачі національних святинь у власність, УПЦ (МП) показує недовіру до нинішньої влади та Президента України як гаранта Конституції і свободи совісті та віросповідання, оскільки не впевнена в тому, що ці об’єкти залишаться в її користуванні.

Разом із тим, додатком до законопроекту передбачена передача у власність Московського Патріархату комплексу Феодосіївського монастиря у Києві, в якому 20 років на законних підставах діє чоловічий монастир Київського Патріархату.

Неважко передбачити наслідки дії цієї провокаційної законодавчої ініціативи: серйозне погіршення міжконфесійних відносин в Україні, загострення суспільного протистояння.

Тому вимагаю:

1. Скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Почаївської лаври із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та повернути її до складу цього заповідника.

2. Народним депутатам України, Волинській обласній раді терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України (реєстраційний № 9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

3. Закликаю всіх підписуватися під зверненнями проти передачі Московському Патріархату святинь, які належать усьому українському народові. Збір підписів буде проводитися у храмах нашої єпархії.

БЛАНК ЗБОРУ ПІДПИСІВ

25 лютого 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо