Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Святині Волині

Народжена тричі

Народжена тричі
Алла ЛІСОВА

Храм Святителя Миколая Чудотворця в с. Стара Лішня Нововолинського деканату 22 травня відзначає 240 років із часу освячення на новому місці.

Перша згадка про Свято-Миколаївську церкву на березі Бугу датована початком XVI століття. Тоді вона служила християнам села Литовеж. Є документи, які підтверджують попереднє місце її розташування і те, що її перевозили з Литовежа протягом трьох років.

А функціонування цього Божого дому в Старій Лішні описують документи 70-х років XVIIІ століття. Тут у ній служиться з 1773 року. При церкві діяла церковнопарафіяльна школа.

Але були сумні події. З приходом радянської влади почалося закриття церков. У березні 1962 року і ця перестала діяти. Ікони, дзвони та інші атрибути було вивезено. Царські ворота потрапили до Волинського краєзнавчого музею. Храм використовували під магазин, згодом – склад. Реставруванням ніхто не займався, і на початку 80-х років купол церкви провалився, цегляну огорожу зруйнували, приміщення стояло пусткою. Декілька разів невідомі проникали всередину й виносили те, що там залишилося.

Жителям села було важко дивитися на напівзруйновану святиню. Тому, коли змінилося ставлення влади до релігії, активісти на чолі з Катериною Яценко почали відновлювати церкву. На початку 1991 року в храм було повернуто ікони та інші речі. У 1992-му церква за волею вірян перейшла до Київського Патріархату.

Після відродження тут змінилося кілька ­панотців. Одинадцять літ служив Володимир Жарський. У 2007 році настоятелем парафій Святителя Миколая Чудотворця с. Стара Лішня та Косми і Даміана с. Нова Лішня було призначено священика Романа Скірака.

За останні роки позолотили іконостас, пофарбували храм, сходи виклали плиткою, встановили пам’ятник на могилі першого священика Луки Страшкевича.

Нині Свято-Миколаївська церква є духовним центром, який допомагає жити в мирі та злагоді усім віруючим і дає можливість духовного очищення для тих, хто прагне почути голос Божий у стінах старовинного храму.

26 травня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо