Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Просвіта

ЧАС «ІКС» НАБЛИЖАЄТЬСЯ?

Володимир СТУД

Ікона «Страшний Суд» із с. Пашова (Надсяння, Польща) XVI ст.З опитування лучан на вулиці:

– Ви вірите в те, що настане Страшний Суд?

– Вірю. Це вже останні часи настали.

– Багато було думок, багато писали «кінець світу». Я, коли була маленька, то в це вірила, а зараз не вірю.

– Не знаю, може, хтось у цьому зацікавлений, щоб люди вірили в це.

– Кінець світу ніхто не зможе спрогнозувати. Які б люди не були, вони не зможуть передбачити це.

Катаклізмів і трагедій не бракує, щоб людство час від часу скрушно зітхало: це вже, певне, близький кінець світу. То в одній, то в іншій країні з’являються самозвані пророки, які встановлюють дату апокаліпсису. Деякі секти після ряду невдач (наприклад, Свідки Єгови 1975 року) відмовилися від цієї математично-інтуїтивної практики. Але тимчасове розчарування не притуплює бажання дізнатись – коли ж усе-таки наступить той загадковий Страшний Суд?

Біблія про це мовчить, лише подаючи ознаки кінця світу. Апостол Павло в Першому посланні до Солунян пише: «...день Господній так прийде, як злодій уночі. Бо коли говоритимуть: „мир і безпека“, тоді несподівано прийде на них погибель...»

Так само відповідає апостол Петро: «Насамперед знайте, що в останні дні прийдуть зухвалі хулителі, які чинитимуть за своїми похотями і казатимуть: „Де обітниця пришестя Його? Бо з того часу, як почали вмирати батьки, від  початку творіння, все залишається так само“... Не зволікає Господь з виконанням обітниці, як деякі вважають те зволіканням; а довготерпить заради нас, не бажаючи, щоб хто загинув, а щоб усі прийшли до покаяння. Прийде ж день Господній прийде, як тать уночі, і тоді небеса з шумом перейдуть, а стихії, розпалившись, зруйнуються, земля і всі діла на ній згорять».

У Євангелії від Луки знаходимо такий опис останніх днів: «І будуть знамення на сонці, і місяці, і зірках, а на землі туга народів від раптового шуму морського і збурення. Люди вмиратимуть від страху і чекання біди, що йде на всесвіт, бо сили. І тоді побачать Сина Людського, Який гряде на хмарах з силою і славою великою».

«Чувайте, отже, не знаєте бо ні дня, ні години», – закликає людей Ісус Христос. Та нас не влаштовує постійне напруження нервів, ми хочемо знати вже, хоча якби таке повідомлення прозвучало, чи були б не готові прийняти його?

«Одкровення» Івана Богослова називають апокаліптичною книгою, що давала натхнення пензлю не одного відомого художника. Її мова незвичайна, символічна, тому навколо змісту «Одкровення» найбільше  спекуляцій. Згадаймо хоча б апокаліптичне трактування Чорнобильської трагедії: «Третій ангел затрубив, і впала з неба велика зірка, що палала подібно до світильника, і впала на третю частину рік і на джерела вод. Ім’я цієї зірки „полин“; і третя частина вод стала, як полин, і багато з людей померло від вод, тому що вони стали гіркі.» З цієї книги та з Послань апостолів довідуємося, що перед приходом Христа має ще світом панувати Антихрист. Хто ця особа з таємничим числом 666? Відомо, що цим неблагозвучним титулом християни нагороджували кожного нового тирана, починаючи від імператора Нерона і аж до Гітлера й Сталіна. Немає певності, що він ще не народився. Що ж до лякаючого поєднання шісток, то його зміст можна розшифрувати, знаючи біблійну символіку чисел. Зокрема:

12 – число вибраних, покликаних (12 апостолів, 12 колін Ізраїля);

4 – всесвіт (4 сторони світу);

144 – 12 х 12 (вибрані усі);

7 – універсальність (7 ангелів, 7 святих Таїнств);

7 х 77 – завжди (прощати завжди);

6 – буденність (6 днів праці), закритість до святого;

666 – суцільна гордість (людина, яка замкнута в собі, не відкрита до Бога, тобто антихрист).

Антихрист у своїй гордості посягне на звання богорівного. Христос про це застерігає через євангеліста Марка: «...бо багато хто прийде під іменем Моїм і говоритиме, що це Я; і багатьох спокусять... Бо встануть лжехристи і лжепророки і дадуть знамення і чудеса, щоб спокусити, якщо можливо, і обраних».

Щодо чуд, то маємо їх досить у світі, так що й перестали дивуватись їм. На наших очах Україна стала незалежною, впав комуністичний режим, оновлюються старі ікони, зцілюються молитвою хворі. Але загляньмо у власну душу – чи відбувається навернення? Бог довготерпеливий, однак і справедливий, не спокушаймо Його терпіння, сподіваючись встигнути покаятися в останню хвилину.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 1 (14)

22 січня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо