Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Заяви

ЗАЯВА ПРЕС-СЛУЖБИ

12 вересня 2006 р.

У зв’язку з конфліктом, що стався 11 вересня в будівлі Луцького чоловічого монастиря Різдва Христового (колишня в’язниця) прес-служба Волинської єпархії Київського Патріархату заявляє:

1. Причиною інциденту став перехід до УАПЦ протоієрея Романа Романіва та кількох його прихильників з парафії Великомученика Димитрія Солунського УПЦ КП, яка тимчасово відправляє Богослужіння в приміщенні монастиря Різдва Христового.

2. Відповідно до розпорядження облдержадміністрації № 437 від 17 серпня 2001 р. будівля по вул. Кафедральній, 16 перадана в користування управлінню Волинської єпархії Київського Патріархату. Тоді ж тут розмістився чоловічий монастир Різдва Христового, а пізніше управління дозволило новоствореній Свято-Димитрівській громаді УПЦ КП тимчасово відправляти Богослужіння.

3. Оскільки о. Роман Романів оголосив про перехід до УАПЦ, єпископ Луцький і Волинський Михаїл звільнив його від обов’язків настоятеля зазначеної парафії, заборонив у священнослужінні та призначив настоятелем громади намісника чоловічого монастиря Різдва Христового ієромонаха Марка (Левківа). Отець Роман подав документи до ОДА, але на реєстрацію нової громади УАПЦ, яка матиме вже іншу юридичну адресу.

5. Категорично стверджуємо, що заява протоієрея Романа Романіва про погрози, які спричинили його перехід до УАПЦ – цілковита брехня. Управління єпархії не одержало від священика пояснення причини зради Церкві, тому припускаємо: він не забажав миритися з тим, що в даній будівлі протягом півроку розпочалося активне облаштування монастиря та помилково вважав, що управління єпархії позбавить його притулку.

6. У день інциденту обласний декан протоієрей Іван Семенюк та монахи прибули до храму звершувати Богослужіння, перед яким мали повноваження повідомити громаді про призначення нового настоятеля, оскільки о. Роман Романів покинув Київський Патріархат і не має права звершувати Богослужіння у храмі УПЦ КП. Однак о. Роман, аби уникнути такого розвитку подій та спровокувати вигідний йому конфлікт, розпочав Службу Божу раніше і, побачивши священнослужителів, почав розмахувати над їхніми головами сапою і бити їх ногами.

7. Категорично стверджуємо, що священнослужителі Київського Патріархату не били протоієрея Романа Романіва, а лише, зіткнувшись з його психічно неадекватною поведінкою, змушені були його винести з церкви, аби уникнути кровопролиття.

8. За нашою інформацією, одержаною з міліції, о. Романа не хотіли приймати до лікарні, оскільки в цьому не було потреби, але він настояв, аби його прийняли на обстеження.

12 вересня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо