Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Заяви

ЗАЯВА ПРЕС-СЛУЖБИ ЄПАРХІЇ
щодо візиту Московського Патріарха в Україну

Незабаром УПЦ МП прийматиме Патріарха Московського Кирила. У рамках візиту, запланованого з 27 липня по 5 серпня, Предстоятель РПЦ має намір побувати в Києві та інших українських містах. Прихильники Російської Церкви чекатимуть його й на Волині: у Луцьку, Зимному та Володимирі.

У Київського Патріархату зокрема й у всього свідомого українського суспільства загалом цей візит із Москви сприймався б позитивно, якби Патріарх Кирил прибув із наміром посприяти об’єднанню Українського Православ’я в єдину Помісну Українську Православну Церкву. Але, на жаль, ставлення предстоятеля РПЦ до України, його бачення проблем в Українському Православ’ї змушує визнати, що цей візит для нашої країни буде шкідливим, спрямованим на поглиблення розділень в українському суспільстві як у духовному, так і в політичному плані. Очевидно, що Росія за допомогою своєї Церкви прагне не просто посилити свій вплив, а знівелювати незалежність України.

29 квітня цього року Патріарх Кирил сказав: «для Русской Православной Церкви Киев – это наш Константинополь со своей Святой Софией, это духовный центр русского Православия. Именно так мы воспринимаем Киев – как южную столицу русского Православия». Готуючись до приїзду в Україну, очільник РПЦ заявляє, що не є іноземцем для нашої країни. Тобто виходить, що для нього Україна є складовою Російської держави.

Зрозуміло, що Патріарх Кирил, прибуваючи сюди з цими антиукраїнськими, антидержавними ідеями, пропагуватиме їх. Тому впевнені, що має бути відповідна суспільна реакція. Бо якщо ми мовчатимемо, це сприймуть у Росії як перемогу, вважаючи, що діють правильно і треба посилювати вплив.

Ставлення Київського Патріархату до візиту Предстоятеля РПЦ в Україну прогнозоване й зрозуміле. Проте, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл зазначає: у РПЦ і в УПЦ МП зокрема, не просто чекають негативної реакції волинян, а, як не парадоксально, прагнуть її. Причому в найбільш радикальних проявах. Чому? Тому що їм вигідно подати себе мучениками на нашій землі, гонимими, страждальцями, яких треба жаліти. Адже тоді буде логічним обґрунтування необхідності в матеріальній та політичній підтримці Москви. Більше того, цілком можливо, що задля досягнення своїх цілей окремі ієрархи будуть причетні до організації провокацій. Імовірно також, що під час візиту провокуватимуть скандальні ситуації і російські спецслужби, щоб посилити в світі антиукраїнську істерію. Аби переконатися, що такі дії можуть стати реальністю, достатньо лише згадати трагічну сторінку нашої історії, коли енкаведисти переодягалися у форму бійців УПА й знищували українських селян, щоб свої ненавиділи своїх.

У зв’язку з цим архієпископ Михаїл стверджує, що усі провокації, які можуть статися під час перебування Патріарха Кирила на території Волинської єпархії, ніяк не пов’язані з діяльністю Київського Патріархату. Наші священнослужителі та миряни поділяють офіційну позицію Церкви, неодноразово висловлену Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом. Разом із тим, владика з розумінням ставиться до негативної реакції українців на візит і вважає, що вони мають право і повинні публічно висловлювати свою позицію.

16 липня митрополит Нифонт під час прес-конференції сказав (цитують «Волинські новини» – Volynnews.com): «Коли приїжджав до Луцька Філарет – ми тухлими яйцями не кидалися. Тому розраховуємо, що все пройде без мітингів. Охорона буде і з Росії, і з Києва».

Щодо цього треба зазначити таке. Нічого дивного, що візити на Волинь Київського Патріарха Філарета і Предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира сприймаються спокійно. Вони – українці, архіпастирі нашого люду. Але чекати, що лучани зобов’язані люб’язно приймати ієрарха з Росії, одноплемінники-окупанти якого 23 червня 1941 року під мурами луцької тюрми розстріляли багато мирних мешканів лише за їхню любов до України, – наївна помилка.

23 липня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо